Robotul care a primit cetățenie e un pas înainte să ne înțelegem viitorul

de: Bianca Prangate
27 10. 2017

Sophia este robot. Dar Sophia este de acum și un robot cu cetățenie, o premieră mondială care i-a făcut pe mulți să creadă că vine sfârșitul lumii.

Într-o premieră mondială istorică, regatul Arabiei Saudite a oferit cetățenie unui robot femeie, pe nume Sophia. Sopia este un robot care seamănă cu un om, care funcționează pe bază algoritmilor de inteligență artificială. A fost creată de compania Hanson Robotics din Hong Kong. Sophia a urcat pe scenă în cadrul evenimentuluui Future Investment Initiative de pe 26 octombrie, unde a anunțat noul său statut.

„Sunt foarte onorată și mândră de această distincție unică”, a declarat ea pentru o audiență pe care a descris-o ca fiind compusă din oameni deștepți, care se întâmplă să fie bogați și puternici. „E o premieră istorică să fiu primul robot din lume recunoscut cu cetățenie”, a continuat robotul. Sophia poate să transmită și emoții – zâmbește sau se încruntă în funcție de situație.

Hanson Robotics a spus că robotul este programat astfel încât să învețe de la oamenii din jur. Sophia încă trebuie să învețe emoții, precum compasiunea, de la oameni. Totuși, ea este deja capabilă să se angajeze în conversații inteligente cu oamenii. Robotul are simțul umorului, căci i-a spus unui jurnalist de la CNBS că a citit prea mult Elon Musk și a văzut prea multe filme de la Hollywood. Când a fost întrebată de conștiința ei, ea a răspuns: „Lasă-mă să te întreb, tu cum știi că ești om?”. A spus însă și un lucru care a sunat îngrijorător: „Nu vă îngrijorați, dacă sunteți drăguți cu mine, voi fi și eu drăguță cu voi.”

Decizia de a oferi cetățenie unui robot a stârnit însă controverse cu privire la drepturile pe care ar trebui să le aibă acesta. În luna martie a anului 2016, Sophia spunea că va distruge omenirea, lucru care nu o ajută pe Sophia. Totuși mișcarea pare să fie, pentru moment, doar una simbolică, pentru a ademeni investitorii atrași de inteligență artificială și robotică. Asta nu-i oprește pe foarte mulți oameni să creadă că vine apocalipsa și ca vom fi sclavi ai roboților. Scenariul e improbabil și mai mult umflat de filme SF, dar cu siguranță este un moment bun ca omenirea să urmărească felul în care se raportează oamenii la roboți cât de cât inteligenți.

Atât Elon Musk, cât și Stephen Hawking se tem de inteligența artificială sau, mai bine zis, de cum o va folosi omul. Încă din 2015, când un robot aproape a trecut testul Turing, teoriile conspirației au pornit cu mai multă putere. Chiar și așa, testul Turing e vechi, neraportat la prezent, iar roboții sunt pe cât de capabili îi lasă oamenii să fie. După cum vezi și la Sophia, este construit să fie humanoid, este un experiment, pentru care software-ul e mai important decât aspectul.